сряда, януари 13, 2010

Цените на имотите като през 2005 г.

2009 година очерта края на строителния бум в България и в същото време беше годината, която постави началото на оттеглянето на спекулантите от пазара на недвижими имоти. Това каза в интервю управляващият съдружник в компанията „Home for you” Иван Горанов пред агенция Фокус.

Според него на пазара са останали сериозните и по-професионалните компании, които се занимават със строителство. „Пазарът се регулира и все повече могат да бъдат отсети качествените, добре изпълнени проекти. 2009 година беше годината, в която може да се различи сегментирането на пазара на недвижими имоти”, каза още той. Според Горанов, основните тенденции през 2009 година са спад на цените на имотите като според статистическите данни намалението е с 25%.

„При луксозните имоти с добро местоположение спадът е много по-малък, тъй като търсенето там надхвърля предлагането. При останалите имоти е обратното- при средния и ниския клас предлагането надхвърля търсенето”, каза още той. Според него, има много компании, които са получили разрешително за строеж, а не са предприели строителни работи и се изчаква. От друга страна, ценовите равнища са се върнали на нивата от 2005 година, обясни още Горанов.


http://dom.dir.bg/

четвъртък, януари 07, 2010

Разпродават хотели, отнети заради дългове

Десетки луксозни хотели и апартаменти се разпродават по Южното Черноморие от съдия-изпълнители. Само за последните месеци над 100 имота са отнети от собствениците им заради дългове към банки или фирми.

Само в една новопостроена кооперация в Несебър три от апартаментите са запорирани от съдия-изпълнител, съобщи bTV. И трите са на един собственик, който има затруднения с изплащането на ипотеката. Случаят не е единичен в квартала, който все още не фигурира в Общия устройствен план на Несебър, макар че вече е напълно застроен.

Подобно е положението в Свети Влас, Равда, Слънчев бряг и Созопол, където запорираните луксозни хотели са обичайна гледна през последните месеци.

В повечето случаи длъжници на банките са строителни предприемачи, които заради кризата не могат да реализират имотите.
"Другите длъжници са физически лица, които са купили втори имот на морето и съответно не могат да го изплащат. По същия начин банките искат да бъде продаден имотът", казва Делян Николов - частен съдебен изпълнител.

Сред запорираните имоти има и на чужденци, предимно англичани и ирландци, за които покупката се е оказала неизгодна сделка.

"Някои от ипотеките, поне по моите дела, са платени по една или две вноски от кредита. Предполагам, че са очаквали рязко да се повишат цените, след това да ги препродадат и да спечелят от това. След като не е станало, просто са оставили имотите на банките", разказва още Николов.

Едва 15-20% от обявените имоти се реализират, тъй като дори оценителите не могат да се ориентират за реалната им пазарна цена.
"Съответно всяка следваща продажба пада по 20% цената и на втора - трета се продават имотите", допълва съдия-изпълнителят.

Особеното при продажбата на ипотекирани имоти е, че парите трябва да се внесат в 7-дневен срок от спечелване на търга, и то в брой. Обмисля се възможността купувачите да могат да изплащат ипотеката, но това тепърва ще се налага като практика.

http://dnes.dir.bg/

понеделник, януари 26, 2009

Агенциите намаляха до пет пъти

От три до пет пъти е намалял борят на агенциите за недвижими имоти, частни собственици и инвеститори, които играят на пазара само през последната година. Това показват справки в специализирани сайтове за недвижими имоти, съобщава в. "Стандарт". От пазара тепърва ще отпаднат и играчите, които разчитаха на имотния бум и искаха комисиони, без да ги заслужат. И в момента могат да се намерят оферти на различни компании за жилища в една и съща сграда, които се различават с 13-17% на квадратен метър.

http://dom.dir.bg/

вторник, януари 13, 2009

Цените в София вече под 1000 евро/кв. м

Източник: ipo.bg

Строителните предприемачи в София задълго трябва да забравят високите цени и печалби от жилищните проекти. Още през 2008 г. пазарът даде сигнал, че идва време за ценово отрезвяване. Очаква се предстоящата година да затвърди тази тенденция и да мине под знака на значително по-слаби продажби, финансова несигурност и търсене на масово строителство в диапазона 700-950 EUR/кв. м.

След оттеглянето на спекулативните инвеститори българите, които търсят имот за живеене, формират над 80% от жилищния пазар. А те не могат да си позволят исканите доскоро 1200-1500 EUR/кв. м, коментира Младен Митов, анализатор в агенция Явлена. Според него търсенето на жилища в столицата през последните месеци не е замряло, но в масовия сегмент е твърдо под 1000 EUR/кв. м. Повечето купувачи дори определят като поносими цени между 600 и 800 EUR/кв. м. Долната граница обаче засега достигат главно панелни апартаменти заради по-трудното финансиране от банките. От агенциите дават пример с панелно жилище в кв. Овча купел за 600 EUR/кв. м, докато цените на новото строителство най-често тръгват от 700 EUR/кв. м.

При нас най-ниските цени са за кооперация в жк Люлин до метростанция Сливница, която продаваме на 750 EUR/кв. м, посочи собственикът на строителна компания Делар Аспарух Делев. Със 100 EUR/кв. м повече се иска за сграда на груб строеж в жк Дружба, а в жк Младост цените на компанията стигат 940 EUR/кв. м. Пазарът определено е под 1000 EUR/кв. м, такъв бе и миналата година, независимо че някои колеги се опитваха да спекулират с високи цени, коментира предприемачът. Според него продажни цени от 700-750 EUR/кв. м са границата на рентабилност. Ако от тази сума извадим 20% ДДС, остатъкът покрива разходите за земя и строеж плюс малка печалба. Според Аспарух Делев най-големият риск са замрелите сделки. Малкото напоследък са за приключване на стари продажби, посочи той. Според него в София няма строителна компания, която да издържи без продажби повече от 5-6 до максимум 9 месеца. Това означава, че ако до април банките не подновят финансирането и няма раздвижване на пазара, над 50% от проектите ще бъдат замразени. Така наесен може да се стигне до поредица фалити, а финансовите институции да се окажат собственици на стотици незавършени сгради.

http://www.ipo.bg

Близо 16% спад в строителството

През ноември 2008 г. сградното строителство формира близо 68% от общото строително производство и спрямо предходния месец бележи спад на продукцията от 15,7%, съобщава вестник "Монитор".

По предварителни данни произведената строителна продукция през ноември 2008 г. е с 14,9% по-малко в сравнение с предходния месец. Имайки предвид зависимостта на строителната дейност от климатичните условия, намалената активност на строителните предприятия не е необичайно явление за този период на годината.

Строителната продукция през ноември 2008 г. е с 1% повече в сравнение със същия месец на предходната година, което е резултат на нарастването на сградното строителство с 3,7%. Същевременно гражданското строителство намалява с 4% спрямо ноември 2007 г. и редуцира ръста на индекса на общата строителна продукция, въпреки два пъти по-малкия си относителен дял от продукцията на сградното строителство.

http://dom.dir.bg/

Етикети: